November 12, 2014 Tiffany Motton

Gedaan met overuren! Ga schaamtevrij naar huis op een degelijk uur.

Hamza Kahn beschreef voor 99U vier manieren om op tijd naar huis te gaan van je werk en vooral, waarom je je daar niet voor hoeft te schamen. 

In China en Japan bestaat het al: een woord voor “Dood door overwerk”.
Guolaosi is in China een echt probleem; het treft naar schatting 1600 mensen per dag (ja, dat leest u goed)! Ook in Japan komt Karõshregelmatig voor. Dood door overwerk wordt dan vooral gediagnosticeerd wanneer mensen plots sterven aan hartaanvallen en dergelijke.

In collectivistische culturen als Japan en China is het meer gangbaar je onvoorwaardelijk in te zetten voor je werkgever en vele overuren te kloppen zonder er zelfs voor betaald te worden. In dat opzicht hebben we het in België nog gemakkelijk: de wetgeving ondersteunt de werknemer daar in zodat Work-Life Balance ook wetmatig wordt bewaard. Toch is dit geen evidentie in alle bedrijven. Als eerste het kantoor verlaten om stipt 17 uur wordt soms nog met argusogen bekeken.
Sommigen schieten dan in een verdedigingskramp; “Ik ben door want ik moet de kinderen aan de voetbal ophalen!” Maar hoeven we ons wel zo te verantwoorden? Een werkdag van 9 tot 17 uur is toch gewoon een werkdag van 9 tot 17 uur? Hoe doe je dat eigenlijk, zo zonder schaamte van je werk vertrekken?

Hamza Kahn bij 99U geeft ons vier zaken om rekening mee te houden:

1. Energie: hoeveel energie heb je nog op het einde van de dag? Als je er al knikkebollend zit, als je ogen uitdrogen en je zitvlak pijn begint te doen, kan je met een gerust hart zeggen:
“Het is tijd om naar huis te gaan.”

2. Tijd: Als de klok 17 uur slaagt, zit je werkdag er op. Zeker in rustige periodes wanneer je to do-lijstjes geen ellenlange pagina’s in beslag nemen, ga je gewoon op tijd naar huis.

3. Resultaat: Zitten je dagelijkse taken er op? Heb je al het werk gedaan gekregen dat je aan het begin van de dag af wou hebben? En vooral, lever je nog degelijke dingen af als je om 16u30 nog met iets nieuws begint? In dit opzicht is het handig to do-lijstjes te maken met een ruwe tijdschatting.

4. Gevoel: heb je het gevoel je dag rond te hebben? Denk je nog iets degelijks te kunnen afleveren als je nog even blijft doorwerken?

Op deze manier kunnen we op een heldere en terechte manier onze dag invullen en ook durven zeggen wanneer er een einde aan dient te komen. Alleen zo kunnen we vermijden dat karoshi of guolaosi binnenkort wordt opgenomen in het Groene Boekje.

 

Tagged: , ,

Leave a Reply

Contacteer ons