October 16, 2014 pieter verhaert

Getuigenis Sabine

Na mijn opleiding tot leerkracht Lager Onderwijs ging ik vol goede moed aan de slag, vastbesloten om een goede en fijne lerares te worden.

Lesgeven was echter veel minder rooskleurig dan ik het mij had voorgesteld.   De kinderen nu zijn zeer mondig en het ideaalbeeld dat ik had van de onderwijzeres die kindjes iets bijbrengt, klopte helemaal niet met de werkelijkheid.  Het kwam erop neer dat ik al blij was als ik het einde van de dag had gehaald zonder noemenswaardige incidenten.   Het lesgeven was ondergeschikt aan het voortdurende gevecht om orde en rust in de klas te brengen. Ik had het gevoel dat mijn energie elke dag een beetje afnam.

Daar kwam nog bij dat ik als nieuwkomer in het lerarenkorps, voortdurend de meest vervelende karweitjes kreeg toegeschoven zoals toezicht op de speelplaats en in de refter, extra opdrachten voor schoolevenementen, enz.  Opvang voor jonge leerkrachten was er helemaal niet voorzien in de school.  Je moest het zelf maar uitzoeken.

Bij het begin van het schooljaar 2013 – 2014 is de bom dan gebarsten.  Ik had al te lang uit mijn reserves geput. De balans sloeg te veel, te lang door naar de negatieve kanten van het lesgeven. Diagnose : een burn-out. En ik was pas 26 !

Acerta gifEnige tijd later vond ik een advertentie van de VDAB in verband met loopbaanbegeleiding.  Ik heb dan contact opgenomen met Acerta Consult.  Ik was erg nerveus voor het eerste gesprek, maar gelukkig stelde de consultant mij meteen op mijn gemak.

De begeleiding was een erg positieve ervaring.  Samen met de consultant heb ik een heel traject doorlopen, waardoor ik gaandeweg meer inzicht kreeg in mezelf en mijn capaciteiten en valkuilen.  Door de spiegel die ze me voorhield, begreep ik ook hoe en waarom ik in die burn-out terecht gekomen was.  Het was niet altijd gemakkelijk en het vroeg de nodige inspanningen, maar ik merkte dat ik weer mogelijkheden begon te zien.

Samen met de consultant maakte ik werk van een goed CV en sterke motivatiebrief. De positieve reacties die ik ontving op sollicitaties gaven mij weer moed en zelfvertrouwen.

Bij het laatste gesprek heb ik dan knopen doorgehakt en heb ik bewust gekozen om halftijds terug te keren naar het onderwijs en ondertussen een opleiding ‘schoonheidsspecialiste’ te volgen.  Op deze manier kan ik mijn grenzen beter bewaken in het onderwijs en kan ik een opleiding volgen terwijl ik toch niet zonder inkomen val.

Ik ben mijn consultant ontzettend dankbaar voor haar begeleiding !  Zonder haar zou ik niet staan waar ik nu sta.  Ik voel me terug goed in mijn vel en weet nu dat er altijd een uitweg is, hoe uitzichtloos de situatie ook lijkt. In de toekomst ga ik veel beter mijn grenzen bewaken en regelmatig de resultaten van de begeleiding herlezen zodat ik nooit nog in dezelfde situatie terechtkom als die waar ik in zat !

Sabine, 26 jaar

Leave a Reply

Contacteer ons