School in de wolken

 

Sugata Mitra

Sugata Mitra

Sugata Mitra, professor in pedagogische technologie, won in 2013 de TED Prize voor zijn “School in the Cloud” idee. School in the cloud is een leerlaboratorium dat hij in India wil oprichten voor kansarme kinderen. In het lab kunnen kinderen met zo weinig mogelijk supervisie en interventie aan de slag om te leren. Kinderen zijn namelijk van nature ontdekkers en exploreren graag in hun omgeving. Eenmaal ze zichzelf iets hebben aangeleerd, leren ze dit nieuwe gedrag aan hun vriendjes.

Deze methodiek is gebaseerd op Hole in the Wall, een vorm van leren die Mitra “ontdekte” toen hij een gat in de muur van zijn kantoor sloeg om er een computer te installeren voor het naburige sloppenwijkje. Kinderen die nog nooit eerder met computers in aanraking waren gekomen, konden zo in een veilige omgeving experimenteren. Ze leerden zichzelf al snel met de computer werken. Deze leervorm is gebaseerd op volgende hypothese:

The acquisition of basic computing skills by any set of children can be achieved through incidental learning provided the learners are given access to a suitable computing facility, with entertaining and motivating content and some minimal (human) guidance.

Mitra’s observaties worden verzameld onder de noemer Self-Organized Learning Environments of SOLEs. Mitra hoopt met het prijzengeld van TED Prize een breed SOLE-netwerk te maken dat een alternatief biedt voor de lagere school.

Wat denk je? Is SOLE een waardig alternatief voor de lagere school? Kunnen kinderen echt volwaardig leren op een zelfstandige manier? En hoe zou dit inspiratie kunnen bieden voor leren op de werkvloer?

Tagged: , , , , , ,

Leave a Reply

Contacteer ons