October 15, 2014 Tiffany Motton

Studeren in België versus Turkije

De Morgen duikt in de wereld van de Millennial, en vraagt aan twintigers hoe zij leven, werken, dromen en vrijen. Tien stemmen van Generatie Nu vertellen wat het betekent om nu een twintiger te zijn. Vandaag: Hatice Genc (26).

Hatice Genc vertelt in De Morgen over wat haar opleiding voor haar betekent. Haar uiteindelijke doel is om diplomaat te worden, als dat niet lukt settelt ze wel voor advocaat. Grote dromen misschien, maar vooral een teken van motivatie en doorzetting. Met een vleugje koppigheid. Hatice haar roots liggen in Turkije. Haar grootvader een mijnwerker, haar moeder jong getrouwd. Toch hebben haar ouders Hatice altijd gesteund in het onderwijs, waardoor ze zich steeds heeft ingezet. Zelfs toen haar leerkracht vond dat ze maar beter naar beroepsonderwijs kon overschakelen. Die keuze heeft haar blijven achtervolgen want vele richtingen uit het hoger onderwijs waren zo uitgesloten. Uiteindelijk besloot Hatice om recht te gaan studeren en toen ze de smaak van het blokken eindelijk te pakken kreeg, kon ze niet meer stoppen. Dat heet dan het zalm-effect: steeds opklimmen en via schakelprogramma’s belanden in een universitaire master.

Daar komt ze niet zo maar. Haar omgeving was eerst niet pro verder studeren. Haar voorbeelden waren vooral buurmeisjes die kapster werden. Zelf heeft ze even in een restaurant gewerkt. Ze weet wat hard werken is. Toch vind Hatice dat je zo lang moet studeren als je kan. Hierdoor wijkt ze een beetje af van de norm in haar vaderland. Op je 26e afstuderen en dan eerst carrière maken voor je zelfs denkt aan trouwen en kindjes kopen, is daar not done. Daarom betekent dat nog niet dat je dat niet wil, misschien maak je zo zelfs die keuze op een meer bewuste manier. En dat is op en top levensloopbaan!

Lees het volledige verhaal van Hatice in De Morgen. Meer informatie over Generatie Nu vind je hier.

Leave a Reply

Contacteer ons